2022-04-28 11:42:33• hírek • Szatmár.ro

Zajlik a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakasza Szatmárnémetiben

Fotók: Balog Zsolt
Fotók: Balog Zsolt

Az április 27–29. közötti napokban Szatmárnémeti, azon belül is a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ad otthont a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának. Nem kis feladat ez, hiszen az Arad, Bákó, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyei tanintézményekből közel 150, általános- és középiskolás diák érkezett a városba, hogy összemérjék tudásukat.

A nívós tantárgyverseny ünnepélyes megnyitójára szerdán délután a Szatmárnémeti Északi Színházban került sor. A megnyitón többek között Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök és Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár is köszöntötték a jelenlévőket.

„Örömmel köszöntöm azt a közel 150 diákot és tanáraikat, akik az ország 16 megyéjéből látogattak Szatmárnémetibe. Azt gondolom, hogy ezek az általános és középiskolás diákok már most nyertesek, hiszen eljutottak az országos döntőbe, ami arról tanúskodik, hogy kiváló ismerői anyanyelvünknek. Sok sikert kívánok az előttük álló megmérettetéshez!” – fogalmazott Kallós köszöntő beszédében.



Az idei megmérettetés egyébként több szempontból is különleges. Egyrészt a koronavírus miatti kétéves kényszerszünet után a diákok és pedagógusok újra személyesen találkozhattak egymással, másrészt pedig a Mikes Kelemen nevét viselő színvonalas tantárgyverseny 2022-ben immár 50. alkalommal kerül megszervezésre.


A gyerekek és kísérőtanáraik egyébként a Kölcsey bentlakásában, illetve a Szent Alajos Konviktusban kerültek elszállásolásra. A vendégek által itt töltött napok azonban nem csak tantárgyverseny miatt lesznek izgalmasak, hanem azért is, mert a szervezők egy eseménydúsnak ígérkező programsorozatot is összeállítottak számukra: több kirándulás, közös filmklub és éjszakai fürdőzés is színesíti a Szatmárnémetiben vendégeskedők programját, míg az ünnepélyes díjátadó gálára pénteken délelőtt 10 órától a Dinu Lipatti Filharmóniában kerül sor.  





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: